środa, 21 sierpnia 2013

Muffiny z brokułem

Nie da się ukryć, że muffiny w takiej wersji są o wiele mniej popularne i o wiele mniej... lubiane. Sama robiłam po raz pierwszy, z moim ukochanym brokułem :) Byłam pozytywnie zaskoczona, jednak wiem, że nie jest to przysmak dla każdego. Proponuję zrobić i ocenić samemu :)


Składniki (na 8 muffinek):
130g mąki orkiszowej typ 700
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20g masła
3 łyżki serka homogenizowanego
brokuł
ząbek czosnku
sól morska, pieprz, oregano
garść łuskanego słonecznika

Przygotowanie:
Od brokuła odciąć 8 różyczek (1 różyczka na 1 muffinkę), ugotować je na parze.

Masło roztopić o ostudzić.

W oddzielnej misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia.

Do ostudzonego masła dodać jajka, serek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość porządnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i oregano.
Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać.

Do foremek nakładać odrobinę ciasta, tylko tak by pokryć dno. Na to położyć różyczkę brokuła i zalać ją ciastem. Wierzch posypać słonecznikiem.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.





3 komentarze:

  1. Są przepiękne! koniecznie muszę wypróbować przepis:) Taka zielona niespodzianka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalnie, trzeba spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń