Jeśli lubicie zupy kremy, to koniecznie musicie spróbować też z marchwi w połączeniu z imbirem - rewelacja :) Na naszym blogu znajdziecie też przepisy na inne zupy kremy: szparagowy, z cukinii, pomidorowy, z zielonego groszku.
Składniki (na 2 porcje):
300g marchwi (ok. 5 sztuk średniej wielkości)
1 mała pietruszka (korzeń)
1 mała cebula
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 płaska łyżeczka soli morskiej ziołowej
ok. 0.5 litra wody (albo bulionu warzywnego/drobiowego jeśli mamy)
1 łyżka oleju do smażenia
oliwa z oliwek (opcjonalnie)
2 łyżeczki jogurtu naturalnego (opcjonalnie - do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Marchew oraz pietruszkę myjemy i kroimy na talarki. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
2. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy marchew, pietruszkę i zalewamy ok. 0.5 l wody (można zagotować wcześniej w czajniku) lub ciepłym bulionem. Dodajemy starty imbir, 1 łyżeczkę soli morskiej ziołowej i po zagotowaniu, gotujemy jeszcze na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości warzyw (ok. 30 minut). Wody powinno być tyle, aby przykryć warzywa - jeżeli trochę wyparuje w trakcie gotowania, podlewamy stopniowo wodą.
3. Po przestudzeniu blendujemy na gładką zupę krem.
4. Warto dodać do każdej z porcji po łyżeczce oliwy z oliwek - ważne, żeby to zrobić chwilę przed podaniem do lekko przestudzonej zupy, aby oliwa nie straciła swoich cennych właściwości. Do dekoracji użyłam po jednej łyżeczce na porcję gęstego jogurtu naturalnego.
przepiękny kolor! przetarta marchewka do tej pory nieodmiennie kojarzyła mi się z obiadkiem niemowlęcym, ale po takiej zupie zmieniłabym zdanie! wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń