sobota, 3 sierpnia 2013

Wegetariańskie spaghetti z pomidorami i ciecierzycą

Na naszym blogu niejednokrotnie można było przeczytać o właściwościach ciecierzycy. Dla przypomnienia- jest idealnym rozwiązaniem dla wegan i wegetarian, gdyż stanowi źródło nisko tłuszczowego białka oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią ze względu na zawartość kwasu foliowego. 



Składniki:
bezglutenowy makaron spaghetti 250g
puszka ciecierzycy konserwowej (240g po odsączeniu)
4 pomidory
cebulka
2 ząbki czosnku 
sól morska, pieprz, bazylia

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno pokroić, wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem ok 10 min. Odparować nadmiar wody, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ciecierzycę. Doprawić, wymieszać, gotowe. :) 






1 komentarz:

  1. powiem szczerze: danie idealne
    uwielbiam makaron, uwielbiam pomidory i uwielbiam ciecierzycę!

    OdpowiedzUsuń