Aby przygotować ten deser, potrzebujemy przede wszystkim pół arbuza i dowolne owoce (najlepiej sezonowe i lokalne) w dowolnej ilości. Łatwy w przygotowaniu, bardzo efektowny, a co najważniejsze- pyszny i zdrowy. Arbuz jest orzeźwiający, gasi pragnienie, jest niskokaloryczny, stanowi źródło błonnika, polecany diabetykom ze względu na niską zawartość cukru, obniża poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy.
Składniki:
pół arbuza
morele
nektarynki
banan
jabłko
jagody
śliwki
Składniki na dressing:
2 łyżki syropu z agawy
3 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Przygotować dressing- czyli wymieszać syrop z agawy z sokiem cytryny i cynamonem.
Arbuza wydrążyć, miąższ oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i włożyć z powrotem do "arbuzowej miski". Dołożyć resztę pokrojonych i oczyszczonych z pestek owoców. Polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz