czwartek, 29 sierpnia 2013

Sałatka z kalafiora

Szukając przepisu na sałatkę na jednym blogu znalazłam taki, który bardzo mi przypominał naszą  sałatkę ziemniaczaną. Stąd też pomysł na tę kompozycję- na rodzinnej imprezie sprawdziła się rewelacyjnie:)

Składniki:
1 kalafior
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
4 ogórki kwaszone
4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
sól morska, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Główkę kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze.
Cebulkę i ogórki pokroić w kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Pokrojone składniki wymieszać, dodać różyczki kalafiora, jogurt, koperek.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Najlepiej smakuje wcześniej schłodzona.







7 komentarzy:

  1. Wlasnie robie liste zakupow i juz wiem,co do niej dopisac-swietnie sie zapowiada ta salatka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest świetna! W dodatku banalna w przygotowaniu:)

      Usuń
  2. Zgadza sie,juz ja zrobilam i jesli pozwolisz dodam u siebie na blogu podajac zrodlo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie, nie ma sprawy:) Cieszymy się, że zasmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest po prostu przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można zastąpić ogórek kwaszony takim warszawskim? Nie lubię czosnku.Czy można go czymś zastąpić? A cebulka biała czy czerwona? Jak długo gotować kalafior, nie znoszę miękkiego ? (nie tylko kalafiora .... np. brokuła też) Fajna strona dzięki, że jesteście!!!!!1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, można spróbować z innym ogórkiem, kalafiora nawet wskazane ugotować al dente- ok 6 minut. Czosnku można nie dodawać, można dodać więcej koperku, smak będzie bardziej wyrazisty. :) Aha, cebulka biała :)

      Usuń