Niedawno na blogu pojawiły się makaroniki kokosowe. Poniżej przedstawiam ich kolejną odsłonę, tym razem z płatkami owsianymi.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
3 jajka
4 łyżki syropu z agawy lub klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych
+ pół szklanki wiórków kokosowych na posypkę
Przygotowanie:
Białka z jajek oddzielić od żółtek.
Żółtka i olej kokosowy utrzeć na gładką masę za pomocą miksera.
Białka ubić na sztywną pianę za pomocą miksera (będzie łatwiej jak będą schłodzone wcześniej w lodówce i dodamy szczyptę soli przed ubijaniem)
Do piany z białek dodać masę z żółtek i oleju, syrop z agawy, wiórki i płatki.
Dokładnie i delikatnie wymieszać.
Pół szklanki wiórków wysypać na talerzyk, z ciasta formować dłońmi kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 10 minut w 200'C.
super !! kokos lubię, a jeszcze bardziej płatki owsiane - świetne te kuleczki, i takie zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuńAle super, masz jak w banku że je zrobię:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i życzę smacznego! :D
Usuń