środa, 7 sierpnia 2013

Zupa z kalarepy

Kalarepa dobrze wpływa na nasz wzrok, układ trawienny, polecana jest cukrzykom. Dodatkowo nie jest uczulająca, więc można ją jeść do woli. Dziś proponujemy zupę z tego pełnego zdrowia warzywa.

Składniki (porcja na 4 osoby):
1.5 wywaru warzywnego lub drobiowego
2 średnie kalarepy
1 średnia cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
2 żółtka
3 łyżki śmietanki (użyłam śmietanki owsianej)
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól morska, pieprz, oregano- do smaku

Przygotowanie:
Kalarepę umyć obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze. 
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju i dodać do wywaru.
Gotować przez 2 minuty.
Do gotującej się zupy dodać rozbełtane żółtka jajka oraz śmietanę, cały czas mieszając.
Doprawić solą, pieprzem, oregano, dodać natkę pietruszki.




2 komentarze:

  1. też robiłam z kalarepy. Trochę inną, krem z curry i smak był nieziemski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uwielbiam w tej wersji, z posmakiem oregano, chociaż z curry też chętnie bym spróbowała :)

      Usuń