piątek, 12 kwietnia 2013

Kotleciki rybne z łososia w sosie koperkowym

Ryby są najbogatszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają serce, chronią przed zakrzepami, stanami zapalnymi i nowotworami. Są niskokaloryczne i poprawiają przemianę materii. Ryby to również bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, minerałów i witamin. Dietetycy twierdzą, że powinniśmy jeść ryby co najmniej 2 razy w tygodniu. Często rezygnujemy z ryb, bo brakuje nam po prostu pomysłu na ich podanie. Dzisiaj proponuję kotleciki rybne ze szczypiorkiem w sosie jogurtowo-koperkowym.



Składniki na kotleciki rybne:
500g filetów z łososia
1 jajko
pęczek szczypiorku
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżka otrębów owsianych
otręby orkiszowe
sól morska ziołowa
pieprz
olej roślinny do smażenia

Składniki na sos:
duży gęsty jogurt naturalny 400g
5 łyżek chudego twarogu
pęczek koperku
sól morska ziołowa, pieprz


Przygotowanie:
  1. Filety z łososia gotujemy kilka minut na parze. Nie muszą być całkowicie ugotowane. Po ostygnięciu widelcem rozdrabniamy filety na małe kawałki. W osobnej miseczce roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy skrobię, otręby owsiane i dokładnie mieszamy, tak żeby nie było grudek. Do gotowej masy dodajemy rybę, posiekany drobno szczypiorek i przyprawiamy solą, pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki (może być dłużej).
  2. W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowo-koperkowy. Do jogurtu dodajemy twaróg, posiekany drobno koperek, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  3. Wyciągamy z lodówki schłodzoną masę z rybą, jeszcze raz mieszamy. Formujemy w rękach małe kuleczki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w otrębach orkiszowych. Kotleciki rybne smażymy kilka minut na średnim ogniu.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz