środa, 1 października 2014

Kurczak z rozmarynem na purée z brukselki z surówką z dyni

Trochę zawiła nazwa...ale tak to właśnie wygląda. Razem z Ewą głowiłyśmy się nad obiadem i wpadłyśmy na taki pomysł. Słodka dynia, gorzka brukselka i do tego przepyszny grillowany kurczak:)





Składniki:
4 filety z kurczaka
kilka gałązek rozmarynu
dwa ząbki czosnku
olej rzepakowy nierafinowany
sól morska, pieprz

Surówka z dyni:
kawałek dyni
1 marchewka
pół czerwonej cebuli
sok z cytryny (łyżka)
sól morska, pieprz

Purée z brukselki
800g brukselki
łyżka masła
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z rozmarynem.
Kurczaka włożyć do worka foliowego, dorzucić rozmaryn z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i zalać oliwą (ok 4 łyżki). Zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, ale w szybkich warunkach wystarczy i na godzinę.

Brukselkę ugotować na parze, odcedzić i zmiażdżyć przy pomocy zgniatacza do ziemniaków, dodać masło, sól, pieprz i wymieszać.

Dynię i marchewkę zetrzeć na dużym oczku na tarce, cebulę pokroić w piórka, dodać cytrynę, doprawić.

Zamarynowane filety smażyć na patelni grillowej z dwóch stron.

Gotowe mięso układać na purée z brukselki, podawać z surówką z dyni.




2 komentarze:

  1. Pomysłowy, lekki obiad. A samo purée z brukselki zapowiada się intrygująco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efekt wspólnych eksperymentów mamy i córki :)

      Usuń