Składniki:
4 filety z kurczaka
kilka gałązek rozmarynu
dwa ząbki czosnku
olej rzepakowy nierafinowany
sól morska, pieprz
Surówka z dyni:
kawałek dyni
1 marchewka
pół czerwonej cebuli
sok z cytryny (łyżka)
sól morska, pieprz
Purée z brukselki
800g brukselki
łyżka masła
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z rozmarynem.
Kurczaka włożyć do worka foliowego, dorzucić rozmaryn z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i zalać oliwą (ok 4 łyżki). Zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, ale w szybkich warunkach wystarczy i na godzinę.
Brukselkę ugotować na parze, odcedzić i zmiażdżyć przy pomocy zgniatacza do ziemniaków, dodać masło, sól, pieprz i wymieszać.
Dynię i marchewkę zetrzeć na dużym oczku na tarce, cebulę pokroić w piórka, dodać cytrynę, doprawić.
Zamarynowane filety smażyć na patelni grillowej z dwóch stron.
Pomysłowy, lekki obiad. A samo purée z brukselki zapowiada się intrygująco
OdpowiedzUsuńEfekt wspólnych eksperymentów mamy i córki :)
Usuń