Słodka kukurydza, gorzka brukselka- ciekawe połączenie, fajna alternatywa dla zwyczajnej zupy jarzynowej. Choć póki co pogoda dopisuje, to już niedługo nadejdą chłodne jesienne dni, a to idealna okazja na wypróbowanie miliona nowych pomysłów na zupy, aż nie mogę się zdecydować, którą zrobię następną. :)
Składniki:
litr wody
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 kolby kukurydzy
350g brukselki
sól morska, pieprz
łyżka posiekanego lubczyku
Przygotowanie:
Do wrzącej wody wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę czosnek.
Gotować ok pół godziny- po prostu przygotować bulion warzywny.
Warzywa z bulionu wyjąć, zblendować/ zmiksować i dodać z powrotem do zupy, porządnie wymieszać.
Brukselkę obrać, kukurydzę obrać z liści, postawić pionowo i ostrym nożem oddzielić ziarna od kolby.
Brukselkę i ziarna kukurydzy wrzucić do zupy, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem, dodać lubczyk i gotować przez 20 minut.
Podawać z odrobiną śmietany, można podzielić brukselkę na kilka części- łatwiej wtedy się je. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz