wtorek, 7 października 2014

Pikantna tortilla z kurkami i szynką parmeńską

Kurki przeważnie przyrządzam tak, by podkreślić ich smak i komponuje je z delikatnymi dodatkami. Dziś postawiłam na wyraźne, mocne smaki, gdzie kurki są elementem dania i niekoniecznie grają główną rolę na talerzu. Ponieważ był to eksperyment zrobiłam tylko 2 tortille... i to był błąd ;)






Składniki (na 2 małe tortille):
garść kurek
2 plastry szynki parmeńskiej
pół cebuli
ząbek czosnku
pół pomidora
kawałek papryczki chilli
4 suszone pomidory
łyżka pestek dyni
sól morska, pieprz
odrobina oliwy do smażenia
2 placki do tortilli (przepis tutaj)
świeży tymianek

Przygotowanie:
Plastry szynki pokroić na 4-5 części, cebulkę, papryczkę i czosnek drobno posiekać, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki i to wszystko podsmażyć z kurkami i pestkami dyni na odrobinie oleju (ok 10 minut), doprawić solą i pieprzem.
Pomidora pokroić w kostkę, tymianek posiekać.
Podsmażony farsz wymieszać z pomidorem i tymiankiem.
Placki podgrzać na suchej patelce, wyłożyć na nie farsz, zawinąć i... gotowe. :)



1 komentarz: