środa, 22 października 2014

Spaghetti z brokułem w sosie dyniowym

Na dynię czekamy cały rok, więc teraz póki jest, trzeba się nią porządnie nacieszyć. Dzisiejsza propozycja łączy dynię z brokułem i orzechami. :)



Składniki (porcja na 3 osoby):
pół brokuła
makaron spaghetti pełnoziarnisty- 250g
1 mała dynia
filiżanka orzechów włoskich
sól morska, pieprz
rozmaryn, chili, słodka papryka
ząbek czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
2 suszone pomidory

Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze.
Makaron ugotować, odcedzić i odstawić.
Dynię przekroić na pół, usunąć z niej środek z pestkami, następnie każdą połówkę wyszorować pod ciepłą wodą.
Połówki dyni pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wrzątku i gotować przez jakieś 10 minut.
(Dyni nie obieramy! Skórka nada potrawie bardziej intensywny kolor.)
Po ugotowaniu dyni wodę z garnka wylać, a samą dynię zblendować. Dodać do niej suszone pomidory, ząbek czosnku i ponownie zblendować. Powstały sos doprawić wg uznania solą, pieprzem, chili, słodką papryką i rozmarynem. Dodać koncentrat i całość wymieszać.
Na talerzu ułożyć porcję makaronu, polać ją dyniowym sosem, dodać brokuła i całość posypać orzechami.

Uwaga: Pestki wyjęte z dyni można opłukać, osuszyć na ręczniku i uprażyć w piekarniku. Idealnie będą pasowały do tego makaronu.:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz