sobota, 25 października 2014

Makaron z cukinii z kurczakiem i patisonem

Pomysł chodził za mną od dawna i w końcu udało się zrealizować. Początkowo chciałam zetrzeć cukinię na tarce ale okazało się, że taki "makaron" jest zbyt drobny i do dania nie będzie pasował (na pewno lepiej sprawdzi się w zupach), użyłam więc noża. Danie zachwyci również wegetarian. Dlaczego? To proste, w naszej kuchni wiele potraw mięsnych jest przygotowywanych specjalnie tak, by po odjęciu z przepisu mięsa zachowywały one swój smak i charakter. Tutaj również ten sposób się sprawdził i za jednym obiadem najadła się całą rodzina, włącznie z naszą wegetariańską Kinią. ;) 







Składniki (porcja na 4 osoby):
2 piersi z kurczaka
2 duże cukinie
1 średni patison (można zastąpić dynią)
200g pieczarek
1 cebula biała
1 cebula czerwona
4 listki rozmarynu
4 duże pomidory
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Makaron z cukinii:
Cukinię wyszorować pod wodą, następnie pokroić wzdłuż na paski (jak na zdjęciu).
Do wrzącej wody wrzucić paski cukinii, gotować ok 5 minut.

Kurczaka pokroić w kostkę, Doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy z rozmarynem. Usmażone mięso odłożyć na bok, np. do miseczki.
Patisona pokroić w kostkę, pieczarki obrać i pokroić na talarki. Cebule pokroić w drobną kosteczkę i razem z patisonem i pieczarkami podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić rozmaryn.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić na kawałki, wrzucić je na patelnię do reszty warzyw i smażyć przez 10-15 minut, aż pomidory rozpadną się i stworzą sos.
Na samym końcu do dania dorzucić kurczaka, wymieszać.
Na talerz nałożyć cukiniowy makaron, polać go gotowym sosem.





2 komentarze:

  1. hej, super to wygląda!!!! a czym można zamienić patisona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać dynie, albo po prostu poeksperymentować z zupełnie innymi warzywami. Może papryka, bakłażan?:)

      Usuń