Dziś taka piękna pogoda, że aż szkoda w kuchni siedzieć! No ale jak zwykle nie mogłam się powstrzymać...;)
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
2 jajka
szczypta soli morskiej
łyżeczka stewii
200 g masła (powinno być miękkie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia+
5 średnich jabłek (u mnie po obraniu 500g)
budyń -> przepis na domowy budyń tutaj
syrop klonowy (lub inny zamiennik cukru)
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść rękoma, miskę przykryć folią aluminiową/siatką i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części- 1/3 odłożyć, a resztę rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuwać widelcem.
Piec przez 15 minut w 190 stopniach.
W tym czasie przygotować budyń, odstawić.
Jabłka obrać i pokroić na talarki. Wrzucić do miski i wymieszać z łyżką syropu klonowego.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować cienką warstwą budyniu, na to wyłożyć jabłka i na końcu zalać resztą budyniu.
Pozostał ciasto rozwałkować, podzielić na paski i ułożyć na wierzchu.
Piec przez 15 minut w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz