Ryż czerwony jest źródłem witaminy A, B, D i E oraz cynku, selenu, magnezu, żelaza i błonnika.
Korzystnie wpływa na krążenie, łagodzi podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność.
Korzystnie wpływa na krążenie, łagodzi podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność.
szklanka czerwonego ryżu
4 duże pomidory (850g)
średnia papryka czerwona (150g)
średnia papryka żółta (150g)
mała cebula czerwona
mała cebula żółta
szklanka kukurydzy konserwowej
szklanka fasoli czerwona konserwowej
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Ugotować czerwony ryż- przepłukać go zimną wodą, następnie gotować w osolonej wodzie ok 30 min.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i drobno pokroić.
Paprykę pokroić w małe paski.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na łyżce oleju.
Dodać paprykę i pomidory, dusić pod przykryciem ok 20 minut.
jak apetycznie...!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadła czerwonego ryżu. Trzeba w końcu spróbować ;)
OdpowiedzUsuńjest zaskakująco dobry w smaku!
UsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń