sobota, 11 października 2014

Ryż czerwony z meksykańskim sosem

Ryż czerwony jest źródłem witaminy A, B, D i E oraz cynku, selenu, magnezu, żelaza i błonnika.
Korzystnie wpływa na krążenie, łagodzi podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność. 






Składniki:
szklanka czerwonego ryżu
4 duże pomidory (850g)
średnia papryka czerwona (150g)
średnia papryka żółta (150g)
mała cebula czerwona
mała cebula żółta
szklanka kukurydzy konserwowej 
szklanka fasoli czerwona konserwowej
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
sól, pieprz, chili

Przygotowanie:
Ugotować czerwony ryż- przepłukać go zimną wodą, następnie gotować w osolonej wodzie ok  30 min.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i drobno pokroić.
Paprykę pokroić w małe paski.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na łyżce oleju.
Dodać paprykę i pomidory, dusić pod przykryciem ok 20 minut. 
Odparować nadmiar wody.
Dodać fasolę, kukurydzę, doprawić, wymieszać.






4 komentarze: