Brokuły zawierają między innymi wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Ich spożywanie polecane jest szczególnie przy takich dolegliwościach jak: cukrzyca, wysoki cholesterol, anemia, niedobór wapnia w organizmie.
Brukselka jest niskokaloryczna (ok. 40 kcal w 100g) oraz jest źródłem wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Posiada znaczną ilość kwasu foliowego, dlatego polecana jest kobietom w ciąży. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, ma właściwości przeciwnowotworowe (pomocna również w walce z rakiem), przeciwzapalne oraz wzmacnia odporność organizmu.
Składniki:
2 litry wody
1 brokuł (świeży lub mrożony)
10 kulek brukselki (świeżej lub mrożonej)
50g szynki parmeńskiej (lub innej wędzonej)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżka jarzynki bez glutaminianu sodu - zamiennik vegety (łatwo dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)
1,5 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
1. Świeżą brukselkę należy obrać z "brzydkich", wierzchnich liści i umyć (przy mrożonej omijamy ten proces). Brokuła umyć i odkroić "różyczki", a grube łodygi pokroić w kostkę.
2. Cebulę, czosnek i szynkę pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć kilka minut na patelni. Odstawić.
3. Wodę zagotować, dodać 1 łyżkę jarzynki, następnie kaszę, pokrojone łodygi brokuła i brukselkę. Po ponownym zagotowaniu, zmniejszyć temperaturę gotowania i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Na koniec dodać "różyczki" brokuła, zawartość patelni oraz majeranek. Gotować jeszcze ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec doprawić do smaku solą morską (ważne, żeby to zrobić dopiero po wrzuceniu szynki wędzonej, bo ona nada już słony smak zupie).
Uwielbiam brukselkę , ale w domu niestety nikt inny poza mną nie podziela mojej pasji ;)
OdpowiedzUsuńMoże któreś z naszych brukselkowych dań przekona resztę rodziny do tego warzywa :)
UsuńBrukselka chodzi za mną od dawna - muszę wypróbować przepis :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://jamniczakuchnia.blogspot.com