Składniki:
ciasto:
100g masła
4 jajka
80g ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
szczypta soli
80g mąki orkiszowej
80g skrobi kukurydzianej
2 łyżki karobu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
masa serowa:
750g białego sera śmietankowego
80g ksylitolu
3 jajka
1 łyżka skrobi kukurydzianej
dodatkowo;
5 średnich, miękkich gruszek
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki konfitury morelowej (nie jest to konieczne)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Przygotować ciasto czekoladowe: masło utrzeć z ksylitolem i solą, dodać jajka. W drugiej misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i karobem i stopniowo dodawać do masy. Na końcu dodać mleko i wymieszać.
Blachę (28x36) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć z nich gniazda i przekroić na 4 części.
Każdą ćwiartkę ponacinać nożem ze strony zewnętrznej (uwaga, żeby nie przeciąć do końca).
Gruszki skropić sokiem z cytryny.
Przygotować masę serową:
Żółtka utrzeć z ksylitolem, dodać ser, skrobię, wszystko porządnie zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i delikatni zmieszać z masą serową.
Gotową masę wyłożyć na ciasto czekoladowe.
Na samej górze ułożyć gruszki (nacięciem do góry).
Gruszki można posmarować konfiturą morelową.
Piec przez 40-45 minut.
O mniam, ależ to musiało być dobre... :)
OdpowiedzUsuń