Składniki:
500g obranej dyni
280g ciecierzycy (ja użyłam z puszki)
4 liście kapusty pekińskiej
8 pomidorków koktajlowych
garść ziaren słonecznika
olej z rozmarynem- 2 łyżki (przepis tutaj)
ząbek czosnku
sól morska, pieprz
bazylia- kilka listków
Przygotowanie:
Obraną dynię pokroić w kostkę, przełożyć do miski, polać oliwą z rozmarynem, wymieszać i odstawić na chwilę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Dynię wyłożyć na folię aluminiową, piec ok 15 minut (aż dynia będzie al dente).
Po upieczeniu poczekać aż dynia ostygnie.
W tym czasie pomidorki pokroić na pół, liście kapusty pokroić na kawałki, a ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Bazylię drobno pokroić.
W misce, w której była dynia na dnie powinna zostać oliwa (około łyżka), dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
Ostudzoną dynię wrzucić do miski, dodać pomidorki, cieciorkę, kapustę, słonecznik, bazylię i sos z oliwy i czosnku, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
dla mnie pyszna!
OdpowiedzUsuń