czwartek, 23 października 2014

Zupa krem z karmelizowanej cebuli

Przepis na pyszną zupę, która rozgrzeje Was w chłodny dzień. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. ;)

Składniki (porcja na 4 osoby):
6 średnich cebul
1 marchewka
1 pietruszka
szklanka bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
sól morska, pieprz

Przygotowanie: 
Cebulę pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, ząbek czosnku, zasypać łyżką cukru i smażyć, aż cebula uzyska złocisto-brązowy kolor.
Do garnka wlać bulion, dodać przekrojone na pół i obrane marchewkę i pietruszkę.
Dolać wody tak, aby cebula była całkowicie zalana.
Doprawić solą i pieprzem.
Gotować przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Po ugotowaniu zblendować.

Dodatkowo można przygotować do zupy grzanki:
bułkę/ kromkę chleba pokroić na kawałki i usmażyć na odrobinie oleju.


Szybkie zupy! Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

5 komentarzy:

  1. Zgłodniałam widząc zdjęcia kremu i czytając przepis... To musi być pyszne :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam na jutro :)
    smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!
      Jeśli chcesz się podzielić zdjęciem swojej wersji zupy, to zapraszamy na naszego facebooka:)

      Usuń
  3. Super, skropic octem balsamicznym polecam

    OdpowiedzUsuń