Składniki (porcja na 4 osoby):
6 średnich cebul
1 marchewka
1 pietruszka
szklanka bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, ząbek czosnku, zasypać łyżką cukru i smażyć, aż cebula uzyska złocisto-brązowy kolor.
Do garnka wlać bulion, dodać przekrojone na pół i obrane marchewkę i pietruszkę.
Dolać wody tak, aby cebula była całkowicie zalana.
Doprawić solą i pieprzem.
Gotować przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Po ugotowaniu zblendować.
Dodatkowo można przygotować do zupy grzanki:
bułkę/ kromkę chleba pokroić na kawałki i usmażyć na odrobinie oleju.
Zgłodniałam widząc zdjęcia kremu i czytając przepis... To musi być pyszne :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Pyszna i rozgrzewająca.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam na jutro :)
OdpowiedzUsuńsmakuje obłędnie :)
Super!
UsuńJeśli chcesz się podzielić zdjęciem swojej wersji zupy, to zapraszamy na naszego facebooka:)
Super, skropic octem balsamicznym polecam
OdpowiedzUsuń