wtorek, 16 kwietnia 2013

Orkiszowe pancakes z bananami

Bananowe pancakes to dobry pomysł na śniadanie, obiad lub deser. Ten amerykański przysmak już dawno podbił serca Polaków, dziś pokażemy Wam, jak przyrządzić go zdrowo!



Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam sojowego)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżeczki syropu klonowego
2 banany
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem w misce, wrzucić pozostałe składniki i zmiksować.
Smażyć na odrobinie oleju. Polać dowolną ilością syropu klonowego i smacznego! :)


7 komentarzy:

  1. świetne placuszki -zdrowe i do tego przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, pysznie. uwielbiam placuszki z syropem klonowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pankejki - pierwsza klasa :) Zdrowo, słodko. Takie moje comfort food.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie!
    a czy mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą, pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. My wybieramy orkiszową, żeby było zdrowo, ale na pszennej jak najbardziej powinny się udać :)

      Usuń
  5. O widzie, że nie tylko u mnie wychodzą nie take bardzo puchate. To pocieszające :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować dodać więcej proszku do pieczenia, jednak jest to mieszanina związków chemicznych, która naszemu organizmowi jest zbędna, dlatego ja się powstrzymałam :)

      Usuń