Kasza gryczana ma mało tłuszczu oraz dużo błonnika, skrobi i białka. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza, potasu, wapnia, fosforu, cynku, selenu, manganu i magnezu. Pomaga w trawieniu, oczyszczaniu organizmu i walce ze złym cholesterolem. Zalety kaszy gryczanej sprawiają, że powinna znaleźć miejsce w każdej kuchni :) Nie zawiera glutenu.
Składniki:
1 woreczek (lub pół szklanki) kaszy gryczanej niepalonej lub palonej (na zdjęciu niepalona)
10 pomidorków koktajlowych
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
ser feta a dla liczących kalorie: chudy twaróg albo serek kozi (4 łyżki stołowe)
1/3 szklanki pestek dyni
olej rzepakowy albo olej z pestek dyni (1 łyżka stołowa)
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól morska ziołowa, pieprz
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę gryczaną wg opisu na opakowaniu (ok. 20 minut) i zostawiamy do ostygnięcia.
1/3 szklanki pestek dyni
olej rzepakowy albo olej z pestek dyni (1 łyżka stołowa)
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól morska ziołowa, pieprz
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę gryczaną wg opisu na opakowaniu (ok. 20 minut) i zostawiamy do ostygnięcia.
2. W tym czasie szczypiorek i pietruszkę siekamy drobno.
3. Pestki dyni prażymy na patelni (bez tłuszczu) aż staną się lekko rumiane i chrupiące. Nie za długo, bo będą miały gorzki posmak.
4. Do ostudzonej kaszy dodajemy szczypiorek, pietruszkę, olej, ocet balsamiczny, pestki dyni, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wszystko mieszamy.
5. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokruszony w ręce ser.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz