czwartek, 4 kwietnia 2013

Zdrowe naleśniki na słodko z bananami, daktylami i migdałami

Jako, że dzisiejsza moja propozycja jest bombą witaminową i odżywczą, na wstępie przedstawię Wam niesamowite korzyści płynące z bananów, daktyli i migdałów (bo niektórzy mogą pomyśleć, że funduję Wam tylko bombę kaloryczną :P ). Nawet Ci co skrupulatnie liczą kalorie, powinni co jakiś czas pożywić się czymś naprawdę wartościowym!

Daktyle są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A, C, PP, potasu, żelaza, fosforu i magnezu. Zwiększają odporność organizmu oraz mają właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Daktyle stanowią zdrową przekąskę ubogą w tłuszcze i cholesterol. Są bogate w błonnik, dlatego zapobiegają zaparciom oraz posiadają zdolność do leczenia wielu dolegliwości żołądkowych. Obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, łagodzą objawy menopauzy. Zalecane są osobom chorym na nadciśnienie tętnicze, ze względu na zawartość potasu oraz na anemię, ze względu na wysoką zawartość żelaza.

Banany - pomimo tego, że są dość kaloryczne, okazuje się również, że dzięki wysokiej ilości potasu mogą odegrać dużą rolę w poprawie ogólnej kondycji serca, mięśni i kości. Tak jak daktyle, są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają witaminę A, C, B1, B2 i fosfor, a ponadto banany są jednym z największych źródeł naturalnie dostępnej witaminy B6! Zawarta serotonina ma uspokajający wpływ na mózg i polepsza nastrój i koncentrację (zalecane osobom uczącym się i pracującym umysłowo). Poprawiają kondycję skóry i przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek :)

Migdały należą do rodziny orzechów i stanowią smaczną oraz pożywną przekąskę. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, mangan, miedź, potas. Są niesamowitym źródłem witaminy B2 oraz E, która wpływa korzystanie na stan urody. Mimo, że również dość kaloryczne jak owoce wcześniej wspomniane, żaden rozsądny dietetyk nie wykluczy migdałów z planowanej diety. Migdały mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi – obniżają tzw. „zły” cholesterol (LDL), podnosząc jednocześnie ten "dobry" (HDL). Obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nowotworów  oraz cukrzycy (regulują poziom cukru we krwi).


Całe zdrowie zawarte w tych składnikach zawijamy dziś w naleśniki i rozkoszujemy się ich słodkim smakiem :)



Ciasto naleśnikowe

Składniki:
1.5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
szklanka mleka (ja użyłam mleka sojowego)
szklanka wody
2 jajka
szczypta soli

+ olej roślinny do smażenia (np. olej kokosowy)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem zmiksować. Ciasto wylać na słabo rozgrzaną patelnię i smażyć na łyżce oleju (tylko pierwszego naleśnika, potem smażymy na suchej patelni) po obu stronach,obracając je tylko raz.

Nadzienie

Składniki:
5 daktyli (świeżych lub suszonych wcześniej namoczonych)
1 banan
pół szklanki migdałów
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Daktyle obrać z pestek i zblendować/ zmielić wraz z migdałami. Dodać 2 łyżki mleka, aby powstała gęsta masa. Banana pokroić w plasterki.
Naleśniki posmarować masą daktylowo-migdałową, ułożyć pokrojonego w plasterki banana, zawinąć i... smacznego! :)






1 komentarz:

  1. wygladają świetnie, na pewno wykorzystam przepis! :)

    OdpowiedzUsuń