sobota, 6 kwietnia 2013

Ciastka owsiano-marchewkowe o smaku imbirowym

Ciastka owsiane to jedne z moich ulubionych wypieków, bo są łatwe i robi się je bardzo szybko:) Do tego stanowią zdrową i sycącą przekąskę. Są lekko słodkawe z posmakiem imbiru (ale nie są ostre) - smakują dzieciom, jak i dorosłym do kawki ;) Doskonałe np. żeby wsadzić dziecku do plecaka zamiast czekoladowych batoników!

Imbir ma właściwości rozgrzewające oraz zwiększa koncentrację i wydajność umysłu - idealne na taką pogodę jaką mamy teraz za oknem... Przy okazji tarcia imbiru proponuję również dodać pół łyżeczki do herbaty (zalać wrzątkiem).




Składniki (na ok. 25 ciasteczek w zależności od ich wielkości)
¾ szklanki mąki orkiszowej typ 2000 (razowej)
1½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki otrębów owsianych
4 łyżki startych migdałów
½ szklanki pestek słonecznika
1 średnia starta drobno marchewka (może być w blenderze)
 ½ szklanki syropu z agawy lub klonowego
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka startego imbiru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie: 
Olej rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Do rozpuszczonego (ostudzonego) oleju dodajemy syrop, startą marchewkę i imbir, następnie wszystko mieszamy do jednolitej masy.
W drugiej misce łączymy wszystkie „suche” składniki: mąkę, płatki, otręby, migdały, słonecznik, proszek do pieczenia oraz sól, po czym wsypujemy je do masy z olejem i całość mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników. Piekarnik ustawiamy na 180st. z termoobiegiem.

Z masy formujemy w rękach małe kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut.

Enjoy :)




2 komentarze:

  1. Witaj.
    Warunkiem dodania przepisu do akcji Wigilia jest umieszczenie wraz z postem banerka.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już :) dodawałyśmy kilka przepisów do akcji i widoczne przeoczyłyśmy w tym przepisie

      Usuń