piątek, 26 kwietnia 2013

Orkiszowe naleśniki z warzywami

Pamiętacie przepis na naleśniki z bananami, migdałami i daktylami? Dziś bazując na tym samym przepisie na ciasto proponuję naleśniki z lekko indyjską nutą.


Ciasto naleśnikowe

Składniki (na 4 duże naleśniki):
1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
szklanka mleka (ja użyłam mleka sojowego)
szklanka wody
2 jajka
szczypta soli
+ olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem zmiksować. Ciasto wylać na słabo rozgrzaną patelnię i smażyć po obu stronach.

Nadzienie:

Składniki:
1 mała cukinia
1 pomidor
1 czerwona papryka
2 liście kapusty pekińskiej
sól morska
pieprz
curry
kolendra

Przygotowanie:
Cukinię, pomidora, paprykę pokroić w kostkę, kapustę w paski. Wrzucić na patelnię, doprawić. Nadmiar wody odparować.

Farsz warzywny układamy na usmażonym naleśniku, zawijamy i... smacznego! :)






1 komentarz:

  1. Z mąki orkiszowej? No super :) Może też bym sobie spróbowała wykorzystać mąkę orkiszową zamiast zwykłej w swoich naleśniczkach. A ja uwielbiam szpinakowe: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/nale%C5%9Bniki-ze-szpinakiem-zdrowe-i-dietetyczne . Chociaż te tez chętnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń