Specjalnie na życzenie czytelniczki dodajemy coś z owocami morza. Dziś zdrowe flaczki bez flaczków.... czyli zupa z kalmarami :) Takie smakołyki nie są moją specjalnością, dziękuję więc za pomoc mojej drugiej połówce!:)
włoszczyzna
2 ząbki czosnku
1 paczka kalmarów (surowych pierścieni), ok 250g
liść laurowy
przyprawy: sól morska ziołowa, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, papryka chili, gałka muszkatołowa (mało!), kurkuma, cebula granulowana
Przygotowanie:
1. Z włoszczyzny i czosnku zrobić wywar, dodać liść laurowy, doprawić według uznania resztą przypraw.
2. Do gotowego wywaru dodać rozmrożone krążki kalmarów, gotować ok 20 minut na małym ogniu.
Rada: Sprawdzać, czy kalmary w zupie są gumiaste, przestać gotować, gdy zrobią się miękkie. Gdy będą gotowane za długo, zrobią się twarde!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz