czwartek, 4 kwietnia 2013

Wegańskie spaghetti z brązowej soczewicy

Soczewica jest niskokaloryczna o małej zawartości tłuszczu, czyli doskonała dla osób dbających o linię. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B (przede wszystkim kwas foliowy i niacyna), które są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, systemu trawiennego i odpornościowego. Polecana dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią mam. Warto też wprowadzić soczewicę do diety niemowlaka po ukończeniu 6 m-ca życia. Ponadto jest również bogatym źródłem witaminy C i K oraz żelaza, potasu, fosforu, manganu, wapnia i magnezu. Ze względu na zawartość niskotłuszczowego białka, stanowi idealną alternatywę mięsa (w szczególności dla wegetarian i wegan).



Składniki :
opakowanie makaronu spaghetti 500g (ja użyłam bezglutenowego kukurydzianego)
1 szklanka (200g) brązowej soczewicy
1 lub 2 szklanki soku pomidorowego (wszystko zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać)
cebula
2 ząbki czosnku
sól morska ziołowa
pieprz
oregano

Przygotowanie:
1. Ugotować soczewicę:
Soczewicę brązową wystarczy opłukać pod bieżącą wodą, nie wymaga namaczania, tak jak inne rośliny strączkowe. Szklankę soczewicy należy zalać 2 ½ - 3 szklankami wody i gotować ok. 30 minut. Z jednej szklanki soczewicy brązowej, po ugotowaniu otrzyma się ponad 2 szklanki miękkich ziaren. Można osolić, ale pod koniec gotowania, w przeciwnym razie skórka może nie zmięknąć.
2. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
3. Cebulę i czosnek zeszklić, dodać soczewicę, sok pomidorowy, doprawić. Sos gotowy. Polać makaron i smacznego! :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz