Pamiętajmy też o migdałach, które obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nowotworów oraz cukrzycy (regulują poziom cukru we krwi).
A żeby było jeszcze smaczniej, podajemy te zdrowe przysmaki w cieście czekoladowym!
A żeby było jeszcze smaczniej, podajemy te zdrowe przysmaki w cieście czekoladowym!
Składniki:
18 daktyli (ok. 110g)
230 ml mleka roślinnego
2 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki kakao
4 łyżki ksylitolu (lub inny zamiennik cukru)
115 g masła
3/4 szklanki migdałów
łyżeczka aromatu cytrynowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Daktyle świeże obrać z pestek i drobno posiekać lub zmielić. Jeśli mamy suszone to należy je wcześniej namoczyć w wodzie. Mleko zagotować, zalać nim daktyle i pozostawić do wystygnięcia.
Migdały zmielić.
W misce zmieszać mąkę z kakao, sodą i solą.
Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, mieszankę mąki z kakao, mleko z daktylami oraz migdały.
Piec w 180' przez ok 40-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz