czwartek, 11 kwietnia 2013

Czekoladowe ciasto z daktylami i migdałami

Dziś przypominamy o właściwościach daktyli: obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, łagodzą objawy menopauzy. Zalecane są osobom chorym na nadciśnienie tętnicze, ze względu na zawartość potasu oraz na anemię, ze względu na wysoką zawartość żelaza.
Pamiętajmy też o migdałach, które obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nowotworów  oraz cukrzycy (regulują poziom cukru we krwi).
A żeby było jeszcze smaczniej, podajemy te zdrowe przysmaki w cieście czekoladowym!



Składniki:
18 daktyli (ok. 110g)
230 ml mleka roślinnego
2 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki kakao
4 łyżki ksylitolu (lub inny zamiennik cukru)
115 g masła
3/4 szklanki migdałów
łyżeczka aromatu cytrynowego
szczypta soli

Przygotowanie:
Daktyle świeże obrać z pestek i drobno posiekać lub zmielić. Jeśli mamy suszone to należy je wcześniej  namoczyć w wodzie. Mleko zagotować, zalać nim daktyle i pozostawić do wystygnięcia.
Migdały zmielić.
W misce zmieszać mąkę z kakao, sodą i solą.
Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, mieszankę mąki z kakao, mleko z daktylami oraz migdały.
Piec w 180' przez ok 40-60 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz