Jedna z czytelniczek poprosiła o przepis na bezglutenowy torcik na pierwsze urodziny swojej córeczki.
Zaznaczamy, że torcik jest BEZGLUTENOWY ale nie NISKOKALORYCZNY, ze względu na wysokoprocentową śmietanę (stwierdziłyśmy, że dziecku nie będziemy żałować ;)). Zaznaczamy, że nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani aromatów. No i że rozpływa się w ustach...
Zaznaczamy, że torcik jest BEZGLUTENOWY ale nie NISKOKALORYCZNY, ze względu na wysokoprocentową śmietanę (stwierdziłyśmy, że dziecku nie będziemy żałować ;)). Zaznaczamy, że nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani aromatów. No i że rozpływa się w ustach...
Biszkopt:
4 średnie jajka (schłodzone w lodówce)
250g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
pół
szklanki cukru trzcinowego (zmielony bardzo drobno - cukier
powinien wyglądać jak cukier puder, ja to zrobiłam młynkiem do kawy)
Krem:
śmietana 36% 500ml (schłodzona w lodówce co najmniej 12 godzin)
4 łyżki zmielonego cukru trzcinowego
ok. 4 truskawki (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Biszkopt
1. Do większej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
2.
Rozdzielamy żółtka od białek. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną
pianę za pomocą miksera. Jajka powinny być schłodzone wcześniej w
lodówce, można dodać szczyptę soli - to pomoże w ubiciu piany. Cały
czas miksując, dodajemy stopniowo po żółtku i pod koniec wsypujemy pół szklanki
cukru. Następnie przekładamy masę do miski z mąką i proszkiem. Mieszamy
delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do
tortownicy i pieczemy ok. 20-30 min. w 180 st. (do suchego patyczka).
3. Wystudzone ciasto kroimy na 3 krążki i skrapiamy kilkoma kroplami przegotowanej osłodzonej wody.
Krem
1. W małym rondelku gotujemy truskawki na małym ogniu do uzyskania gęstego musu. Studzimy.
1. Śmietanę rozdzielamy do 2 misek: 350ml i 150ml
2.
Śmietanę 350ml ubijamy mikserem na najwyższym obrotach, pod koniec
dodajemy 3 łyżki zmielonego cukru trzcinowego. Gotowym kremem
śmietankowym przekładamy krążki torta.
3. Śmietanę 150ml również
ubijamy mikserem na najwyższym obrotach, pod koniec dodajemy 1 łyżkę
zmielonego cukru trzcinowego oraz max. 3 łyżki musu truskawkowego (tak
aby uzyskać różowy kolor). Kremem truskawkowym dekorujemy tort za pomocą
specjalnego pistoletu do wyciskania kremu albo za pomocą papieru do
pieczenia (zawijając go w stożek i ucinając końcówkę).
czy daloby się zrobić ten torcik w formie 24cm? jest piękny.
OdpowiedzUsuńmyślę, że najbezpieczniej będzie podwoić wszystkie składniki
Usuń