Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 cebule
1 marchewka
1 papryka
korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki otrębów żytnich (można pominąć przy diecie bezglutenowej)
sól
pieprz
oregano
curry
kolendra
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować do miękkości (ok. 20 min)
Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na oleju.
Marchewkę, paprykę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodać do cebuli i dusić pod przykryciem 10 min. Nadmiar wody odparować.
Do warzyw dodać soczewicę, wszystko razem wymieszać i doprawić.
Masę włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać otrębami żytnimi na wierzchu i
piec w 180 stopniach przez ok 45-60 min.
Pasztet kroić dopiero, gdy całkowicie wystygnie.
Przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez ok. tydzień.
Jakiej wielkości blaszka?
OdpowiedzUsuń26x11 cm
Usuń