Składniki:
makaron kukurydziany wstążka (opakowanie 500g)
1 brokuł
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
100g chudej szynki
2 łyżki oleju do smażenia
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki orkiszowej
¾ szklanki mleka
sól morska ziołowa, pieprz
Przygotowanie:
Brokuła gotować na parze ok 8 min- tak, żeby był al dente, makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Na oleju podsmażyć pokrojone w kostkę czosnek, cebulę i szynkę.
Następny krok to przygotowanie sosu. Należy na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać (tak żeby nie było grudek), wlewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron wymieszać z czosnkiem, cebulą i szynką. Na wierzchu ułożyć różyczki brokuła i zalać sosem.
Włożyć na 10 min do piekarnika (150 stopni).
Na oleju podsmażyć pokrojone w kostkę czosnek, cebulę i szynkę.
Następny krok to przygotowanie sosu. Należy na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać (tak żeby nie było grudek), wlewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron wymieszać z czosnkiem, cebulą i szynką. Na wierzchu ułożyć różyczki brokuła i zalać sosem.
Włożyć na 10 min do piekarnika (150 stopni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz