sobota, 13 kwietnia 2013

Zapiekanka z brokułem w sosie beszamelowym

Przypominamy: Brokuły zawierają między innymi wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Ich spożywanie polecane jest szczególnie przy takich dolegliwościach jak: cukrzyca, wysoki cholesterol, anemia, niedobór wapnia w organizmie.



Składniki:
makaron kukurydziany wstążka (opakowanie 500g)
1 brokuł
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
100g chudej szynki
2 łyżki oleju do smażenia

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki orkiszowej
¾ szklanki mleka
sól morska ziołowa, pieprz

Przygotowanie:
Brokuła gotować na parze ok 8 min- tak, żeby był al dente, makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.

Na oleju podsmażyć pokrojone w kostkę czosnek, cebulę i szynkę.

Następny krok to przygotowanie sosu. Należy na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać (tak żeby nie było grudek), wlewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Makaron wymieszać z czosnkiem, cebulą i szynką. Na wierzchu ułożyć różyczki brokuła i zalać sosem.

Włożyć na 10 min do piekarnika (150 stopni).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz