piątek, 5 kwietnia 2013

Domowy budyń

Teraz coś dla naszych małych milusińskich ale oczywiście nie tylko :) Polecam zrobić go samemu, tym bardziej, że zajmuje tyle samo czasu, co budyń z paczki. Przynajmniej mamy pewność, że nie ma żadnych sztucznych dodatków. Taki domowy budyń można już podać maluszkowi od 6 m-ca życia, oczywiście na odpowiednim dla wieku, mleku. Jeśli jesteśmy uczuleni na mleko krowie, można użyć np. sojowego.



Składniki: 
½ litra mleka
1 żółtko
3 lekko czubate łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka syropu klonowego albo z agawy
1 płaska łyżeczka dobrego masła

Przygotowanie:
Z pół litra mleka odlewamy połowę szklanki, resztę grzejemy z syropem i masłem. Do odlanego mleka dodajemy żółtko, skrobię i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy ogień, energicznie mieszamy, aż do uzyskania gęstego budyniu i wlewamy do salaterek. Ja dodałam musu malinowego, ale można też dodać owoce w całości ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz