środa, 3 lipca 2013

Orkiszowe American Cookies

Te ciasteczka są doskonałe dla dzieci, które nie przepadają za typowymi 'zdrowymi słodyczami'. Inspiracją były ciasteczka z MojeWypieki.com. Smakują bardzo podobnie do kupnych, z tym że w tym wypadku wiemy co jest w środku... U nas zniknęły w mgnieniu oka ;)



Składniki:
120g miękkiego masła
pół szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
185g mąki orkiszowej typ 700 (1,5 szklanki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
75g gorzkiej czekolady
75g dietetycznej mlecznej czekolady

Przygotowanie:
Czekoladę połamać i posiekać na drobne kawałki.
Masło, ksylitol, jajko i ekstrakt zmiksować.
Dodać sodę, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłońmi formować niewielkie kulki, kłaść je na blaszce i lekko spłaszczyć łyżką.

Piec przez ok 10 min w temperaturze 170 stopni.



2 komentarze:

  1. Orkiszowe ciasteczka! Nie no, po prostu moja ulubiona słodkość :) Przynajmniej trochę się usprawiedliwiam, jedząc je, że są zdrowe! :) A jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają niepozornie, ale są naprawdę przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń