120g miękkiego masła
pół szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
185g mąki orkiszowej typ 700 (1,5 szklanki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
75g gorzkiej czekolady
75g dietetycznej mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę połamać i posiekać na drobne kawałki.
Masło, ksylitol, jajko i ekstrakt zmiksować.
Dodać sodę, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłońmi formować niewielkie kulki, kłaść je na blaszce i lekko spłaszczyć łyżką.
Piec przez ok 10 min w temperaturze 170 stopni.
pół szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
185g mąki orkiszowej typ 700 (1,5 szklanki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
75g gorzkiej czekolady
75g dietetycznej mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę połamać i posiekać na drobne kawałki.
Masło, ksylitol, jajko i ekstrakt zmiksować.
Dodać sodę, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłońmi formować niewielkie kulki, kłaść je na blaszce i lekko spłaszczyć łyżką.
Piec przez ok 10 min w temperaturze 170 stopni.
Orkiszowe ciasteczka! Nie no, po prostu moja ulubiona słodkość :) Przynajmniej trochę się usprawiedliwiam, jedząc je, że są zdrowe! :) A jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńwyglądają niepozornie, ale są naprawdę przepyszne :D
OdpowiedzUsuń