środa, 5 czerwca 2013

Bulion drobiowy

Zamieszczamy przepis na tradycyjny bulion drobiowy, który można jeść w formie rosołu z makaronem albo użyć jako podstawę jakiejkolwiek zupy na naszym blogu.



Składniki:
ok. 700-800g kurczaka (mogą być różne części: skrzydełka, udka, nóżki, korpus, a w wersji dietetycznej piersi)
włoszczyzna:
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki
- pół małego selera
- kawałek pora
1 mała cebula (najlepiej jakby była opalona na palniku)
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
gałązka lubczyku (opcjonalnie)
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Mięso płuczemy, zalewamy 2 litrami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Na początku gotowania należy usunąć zbierające się na powierzchni szumowiny i pianę. Kiedy szumowiny przestaną się zbierać, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, opaloną cebulę oraz wszystkie przyprawy (ok. 1 płaskiej łyżki soli). Pozostawiając na małym ogniu, gotujemy pod uchylonym przykryciem przez ok. 1-1,5 godz. aż do miękkości mięsa i warzyw. W międzyczasie podlewamy wodą. Następnie wyciągamy mięso i warzywa, przecedzamy i doprawiamy bulion solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz