poniedziałek, 17 czerwca 2013

Zupa krem z zielonego groszku

Zaczął się sezon na zielony groszek :) Jako, że moja córka uwielbia wszelkie "kulu kulu" w jedzeniu, to zielony groszek często pojawia się na naszym stole :) Konserwowego unikamy, ale poza sezonem łatwo kupić mrożony.
Zielony groszek jest warzywem strączkowym - niskokalorycznym i lekkostrawnym. Jest bogatym źródłem białka, beta-karotenu, witaminy C, D, K a także witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. Ze względu na białko, zupa groszkowa jest idealnym obiadem dla wegetarian lub wegan. Gdzie tylko mogę dodaję kaszę jaglaną, która wpływa bardzo korzystnie na nasz stan zdrowia, więc i tu jej nie zabrakło:)




Składniki:
2,5 szklanki świeżego zielonego groszku lub 1 opakowanie mrożonego np. 450g
1 duża marchewka
2 średnie ziemniaki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
ząbek czosnku
cebula
sól morska ziołowa i pieprz świeżo zmielony
1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
2 łyżki śmietanki owsianej lub ryżowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rozgrzanym garnku na łyżce oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulkę. Na to wrzucamy pozostałe warzywa, podsmażamy ok. 2 minuty, mieszając aby się nie przypaliły. Zalewamy wrzątkiem, tyle aby przykryć warzywa. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem na drobnym sitku i również wrzucamy do garnka. Doprawiamy 1 łyżeczką soli morskiej ziołowej, szczyptą pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut (do miękkości warzyw). W razie potrzeby podlewamy wodą. Jak już warzywa będą miękkie, odstawiamy zupę do ostygnięcia. Można zostawić kilka ugotowanych kulek groszku do dekoracji (widocznej na zdjęciu). Blendujemy dokładnie. Jeżeli uznamy, że zupa jest za gęsta, to dolewamy wody. Dodajemy 1 łyżkę masła albo oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Można również zabielić śmietanką, ale nie za dużo;)



2 komentarze:

  1. Też robię groszkowy krem,ale skład inny niż u Was:)Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis...zupka pyszna:) a pomysł z kasza jaglaną super!!! Bomba witaminkowa!

    OdpowiedzUsuń