piątek, 5 kwietnia 2013

Zupa krem z cukinii i ziemniaków

Dla walka z candidą jest czasem wyrzeczeń, ubogich w składniki posiłków, czasem rozpaczy i tęsknoty za tabliczką czekolady. Jednak przy odrobinie chęci może być to czas eksperymentów kulinarnych, z których będziecie czerpać niesamowitą radość.
Ciężko jest jednoznacznie orzec co należy do listy zakazanych produktów, a co nie. Dlatego niektóre składniki w moich przepisach mogą odbiegać od tych, które Wy włączyliście do swojej walki przeciwko candidzie. Mimo to mam nadzieję, że uda mi się podsunąć propozycję na pyszny obiad nie tylko dla candidowców. :)

Cukinia zawiera witaminy: C, A, K i wit. z grupy B, beta-karoten, magnez, potas, żelazo. Jest lekkostrawna. Nie kumuluje metali ciężkich. Działa odkwaszająco i wpływa korzystnie na proces trawienia.


Składniki:
750 ml bulionu wegetariańskiego (przepis klik) lub drobiowego (przepis klik)
200 g ziemniaków (najlepiej sałatkowych ze względu na niższą zawartość skrobi - ważna informacja dla osób z candidą)
600 g cukinii
cebula
4 łyżki śmietanki 12% (ja użyłam owsianej)
pęczek koperku
curry
sól morska
pieprz
2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
Cukinię, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć pokrojone warzywa. Doprawić solą morską, pieprzem i curry. Zalać bulionem i gotować ok. 15 minut.
Zupę zmiksować, dodać drobno pokrojony koperek i śmietankę. W razie potrzeby ponownie doprawić.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz