wtorek, 21 lipca 2015

Makaron z bobem, pomidorami suszonymi i fetą

Danie z bobem na ciepło lub na zimno, obie wersje są pyszne ;) 
Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, ze względu na dużą zawartość białka. Jest również bogatym źródłem kwasu foliowego, potasu oraz błonnika. 


Składniki:
500g bobu
1 szklanka razowego makaronu świderki (jeszcze nie ugotowanego)
Ser feta 200g
Pomidory suszone w zalewie oliwnej ok. 10-12 szt.
Pęczek szczypiorku
10 listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
Bób opłukać, wrzucić do zimnej wody i zagotować, po czym gotować na średnim ogniu ok. 3 minuty (wówczas bób będzie lekko twardawy i chrupiący). Odstawić do ostygnięcia i obrać z łupinek.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Ser feta pokroić w dużą kostkę.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Pęczek szczypiorku posiekać - ja dla wygody robię to nożyczkami ;)
Bazylię porwać na mniejsze kawałki lub pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać, polać 2-3 łyżkami oleju (zalewą z pomidorów suszonych), doprawić do smaku solą i pieprzem (lub nie solić ze względu na słony ser feta)

Danie można podawać na ciepło lub na zimno.


Lekkie i szybkie dania na upalne dni

1 komentarz: