piątek, 20 września 2013

Kompot ze śliwek

Był kompot z rabarbaru i jabłek, pojawił się też z wiśni. Dzisiaj bardzo prosty przepis na kompot ze śliwek :)

Śliwki są cennym źródłem witaminy A, C, E, B6, K, polifenoli (między innymi kwasu chlorogenowego), potasu, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika posiadają właściwości przeczyszczające przez co są polecane przy zaparciach, przeciw nadkwasocie oraz regulują pracę jelit. Jednocześnie regulują poziom cukru we krwi i obniżają cholesterol. Śliwki mają również silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu.



Składniki:
0,5 kg śliwek
3 łyżki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
1,5 litra wody

Przygotowanie:
Śliwki obrać, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki.
Wrzucić do gotującej wody, gotować 15 min.
Pod koniec gotowania osłodzić.



2 komentarze:

  1. Dodałam jeszcze jabłka i wyszedł super,świeżo podany do obiadu

    OdpowiedzUsuń