poniedziałek, 16 czerwca 2014

Syrop z czarnego bzu (hyczka)

Syrop z czarnego bzu ( hyczka) wzmacnia organizm, jest niezawodny w walce z przeziębieniem, katarem, kaszlem. Działa rozkurczowo, moczopędnie, przeciwzapalnie. My pijemy go cały rok, nie tylko przy przeziębieniach. :)
Syrop można rozcieńczać wodą i spożywać jako napój na zimno lub dodawać do herbaty.







Składniki (przepis na 1,5 l syropu):
20 kapeluszy kwiatów bzu czarnego
1/2 kg ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
750 ml wody
1 cytryna

Przygotowanie:
Z kwiatów obciąć gałązki, zalać przegotowaną, przestudzoną wodą z pokrojoną w plasterki cytryną.
Odstawić pod przykryciem na 48h.
Przez gazę wycisnąć sok, dodać ksylitol i mieszając zagotować.
Jeśli powstanie piana- zabrać ją i gorący syrop wlać do wyparzonego słoika. Zamknąć słoik.




3 komentarze:

  1. mmm, pychota! :)

    Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pannę Cottę!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Okienko wyszukiwarki zasłania przepis :-( Ile ma być kapeluszy kwiatów bzu?

    OdpowiedzUsuń