Gotowane mięso szybko się nudzi, szczególnie jak jesteśmy na diecie... Za to mięso pieczone w folii możemy dowolnie przyprawić ulubionymi przyprawami i ziołami, a dodatek warzyw doda soczystości i wyrazisty smak potrawie. Danie jest banalnie proste, no i przede wszystkim zdrowe.
2 piersi z kurczaka
papryka czerwona
papryka żółta
sól morska ziołowa
bazylia (użyłam przyprawy ale jak najbardziej może być świeża)
odrobina dobrego masła
Przygotowanie:
Piersi myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy głębokie kieszonki wzdłuż piersi i doprawiamy solą morską oraz bazylią (również w środku). Papryki kroimy na cienkie plasterki - wkładamy je do kieszonek razem z odrobiną masła. Zawijamy piersi w folię aluminiową (osobno) i pieczemy w piekarniku (lub kombiwarze) ok. 30 minut w 170 st.
A próbowała Pani zrobić ten przepis trochę bardziej marynując kurczaka: np. zostawiajac na godzinę w marynacie z oliwy czosnku, pieprzu i innnych ostrych przypraw. Pierś będzie bardziej wyrazista w smaku :)
OdpowiedzUsuń