środa, 3 sierpnia 2016

Jajka sadzone na pomidorach i młodych cukiniach z kwiatami, posypane migdałami i chia

Uwielbiam młode cukinie, więc naturalnie stały się oczywistym składnikiem śniadania. W połączeniu z chrupiącymi migdałami i nasionami chia smakują idealnie. ;)






Składniki (porcja na 2-3 osoby):
3 młode cukinie z kwiatami
1 duży pomidor
1 młoda cebula
4 jajka
kilka migdałów
łyżka nasion chia
garść posiekanego szczypiorku
sól morska, pieprz
olej kokosowy/ masło klarowane

Przygotowanie:
Cukinie razem z kwiatami delikatnie umyć, smażyć na rozgrzanym oleju/maśle, doprawić solą i pieprzem i po chwili przykryć patelnię pokrywką, zostawić na kilka minut, co jakiś czas przewracać.

Cebulkę i pomidora pokroić w sporą kostkę i dorzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywką.

Na patelnię wbić jajka w różnych miejscach, posypać je solą i pieprzem, nasionami chia i ponownie przykryć.

W czasie, gdy jajka będą się ścinały pod przykryciem, posiekać migdały na drobne kawałki.

Gotowe danie posypać migdałami i szczypiorkiem.

Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Czy cukinie pokroić na kawałki/plastry? Jak duże powinny te cukinie być? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje miały ok 6 cm i wrzucałam je w całości:) jeśli masz większe, koniecznie pokrój :)

      Usuń
  2. Dziękuję, wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że wygląda wspaniale. Zapewne smakuje obłędnie. "Pełen bukiet"

    OdpowiedzUsuń