poniedziałek, 24 października 2016

Zapiekanka z zieloną soczewicą, dynią, pieczarkami i cukinią

Tę zapiekankę równie dobrze mogłabym nazwać ogrodem na talerzu albo kwintesencją jesieni... Ma w sobie wszystkie nasze ulubione smaki tej pory roku i mnóstwo dobrodziejstw z przydomowego ogródka :) Jest sycąca, rozgrzewająca, aromatyczna i... pyszna! :)





Składniki:
1 duża cebula szalotka
200g suchej zielonej soczewicy
1 duży ząbek czosnku
1 mała cukinia
6 pieczarek
8 suszonych pomidorów
kawałek dyni- po pokrojeniu w kostkę objętość kubka
200g sera greckiego typu feta
4 gałązki tymianku, 2 rozmarynu
2 łyżki posiekanej pietruszki
kilka liści świeżej bazylii


Sos beszamelowy:
2 czubate łyżki masła
3-4 łyżki mąki (ja użyłam orkiszowej typ 700)
mleko ok. 1 szklanka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu


Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie (ok 20 min).
Pół cebuli pokroić w kostkę, ząbek czosnku drobno posiekać.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Ugotowaną soczewicę odcedzić i podsmażyć z cebulką, czosnkiem i pomidorami. Dodać sól, pieprz, tymianek (2 gałązki) i rozmaryn (liście z 1 gałązki).
Całość przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.

Cukinię pokroić w półtalarki, a pieczarki w talarki i wrzucić razem do jednej miski.
Zalać oliwą z oliwek (ok 2-3 łyżki), dodać kolejną gałązkę tymianku i pół gałązki rozmarynu, sól, pieprz i wymieszać. Ułożyć w naczyniu na soczewicy, jako kolejną warstwę.


Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać mlekiem, dodać przyprawy i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje.
Gotowym sosem zalać warzywa.

Dynię pokroić w kostkę, pozostałą część cebuli pokroić w piórka i całość wymieszać w misce (tej samej co wcześniej pieczarki z cukinią), dodać trochę oliwy i pozostałą ilość tymianku i rozmarynu, wymieszać i położyć na wierzch w naczyniu.

Na samej górze pokruszyć fetę. Można na wierzchu dodatkowo ułożyć kilka gałązek ziół, doda to aromatu całemu daniu.

Wstawić do piekarnika na ok 15-20 min (180 stopni).

Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypać posiekaną pietruszką i bazylią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz