piątek, 10 stycznia 2014

Placki jaglane ze szpinakiem

Kulinarna wieża Eiffla. :)
O kaszy jaglanej niejednokrotnie wspominałyśmy na blogu. Przypomnę, że zawiera ona mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych: duże ilości błonnika i białka, witaminy z grupy B i witaminę E, żelazo, magnez, fosfor, mangan, potas, wapń i cynk. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku, nadaje się idealnie dla dzieci i niemowląt. Poprawia przemianę materii i tym samym ułatwia odchudzanie. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która wpływa korzystnie na stawy, a także wygląd skóry, paznokci i włosów. Do tego oczyszcza organizm z toksyn, dlatego powinniśmy ją jeść podczas jakichkolwiek infekcji. No i świetnie komponuje się ze szpinakiem.;)





Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
cebulka
3 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki sojowej (może być też ryżowa, kukurydziana)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka oleju
450g szpinaku mrożonego
2 łyżki śmietanki owsianej
ząbek czosnku
sól morska ziołowa, pieprz

Przygotowanie:
  • Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 3/4 szklanki kaszy zalać 1,5 szklankami wrzątku (można lekko osolić) i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości). Kaszę ostudzić.
  • Cebulkę pokroić w kostkę, 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać dokładnie z ostudzoną kaszą. Doprawiamy solą morską i pieprzem.
  • Do osobnej miseczki wbić 2 całe jajka i roztrzepać widelcem. Następnie wsypać mąkę oraz skrobię i dokładnie wymieszać do jednolitej masy (tak żeby nie było grudek). Masę połączyć z kaszą.
  • Rozgrzać olej na patelni,nakładane łyżką placuszki smażyć na patelni na średnim ogniu, przekładając na drugą stronę tylko raz (ok. 4-5 minut z każdej strony).
  • Szpinak rozmrozić w garnuszku, odparować nadmiar wody
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, sól morską, pieprz i wymieszać.
  • Placki układać na talerzu na przemian ze szpinakiem.





2 komentarze: