sobota, 8 lutego 2014

Sałatka brokułowa z kurczakiem, żurawiną i orzechami w sosie musztardowym

Na blogu pojawiło się już kilka sałatek z udziałem brokuła, jednak żadna nie zawierała mięsa. Postanowiłam więc to zmienić i oto jest- przepyszna sałatka dla całej rodziny. :)





Składniki (porcja na 4 osoby):
1 brokuł
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
3 łyżki wody
1 łyżeczka musztardy
sól morska, pieprz
szczypta ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)

Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze (8 minut).
Mięso umyć, pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na odrobinie oleju.

Przygotować sos:
Wymieszać razem musztardę, ocet jabłkowy, wodę i olej rzepakowy, dodać szczyptę ksylitolu.

Brokuła i kurczaka wrzucić do miski, dodać orzechy i żurawinę, polać sosem.



1 komentarz:

  1. Tyle kolorów, tyle pysznośći - aż mi ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń