sobota, 26 kwietnia 2014

Pyzy drożdżowe na mące orkiszowej

Pyzy drożdżowe, które dziś prezentuję są znane również pod nazwą "kluski na parze". 
Podawać można z sosem myśliwskim.
A już niebawem kolejna propozycja podania. :) 






Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 + trochę do posypania blatu
3/4 szklanki letniego mleka
15g drożdży
jajko
łyżeczka ksylitolu
szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem (ksylitolem). Dodać 100ml mleka (powinno mieć ok 37'C) i 2 łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 25-30 min.
W misce połączyć resztę składników- mąkę, pozostałą ilość mleka, jajko szczyptę soli. Dodać drożdże i ręką wyrobić ciasto.
Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Ciasto nakładać łyżką na obsypany mąką blat i formować kulki.
Gotowe kulki gotować na parze ok 10 minut, podczas gotowania nie ściągać pokrywki, gdyż ciasto może opaść!




3 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam i chciałam zapytać,czy proporcje na pewno są odpowiednie?? Bo wyszła mi maź,a nie ciasto na pyzy,hihihi. Dodałam mąki, sporo,zobaczymy czy się udadzą..

    OdpowiedzUsuń