czwartek, 22 maja 2014

Bezglutenowe placki jaglane z papryką i jabłkiem

Placuszki jaglane to jeden z moich ulubionych szybkich obiadów. Nadają się świetnie na piknik lub na podróż - są wygodne w obsłudze i nie brudzące ;) No i dzieci je uwielbiają :) Dobrze też smakują podane z jakąś surówką i sosem/dipem.




Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 mała czerwona papryka
2 średnie jabłka
1 średnia cebula
2 jajka
3 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki skrobi kukurydzianej
sól morska, pieprz do smaku
olej kokosowy rafinowany do smażenia (moim zdaniem najlepszy do smażenia placków, gdyż nie "wsiąka" w placki i dzięki temu nie są tłuste) - wystarczą ok. 2 łyżki, aby usmażyć wszystkie placki

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklanki wrzątku (można osolić 1 płaską łyżeczką soli morskiej) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.20-25 minut (do miękkości). Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Jabłka (obrane) ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę i paprykę miksujemy w blenderze (jak najdrobniej się da). Mieszamy dokładnie z ostudzoną kaszą, doprawiamy solą morską ziołową (ok. ¾ łyżeczki) i szczyptą pieprzu. Warto spróbować masę (przed dodaniem masy jajecznej) i doprawić po swojemu :)

3. Do osobnej miseczki wbijamy 2 całe jajka i roztrzepujemy widelcem, wsypujemy mąkę oraz skrobię i dokładnie mieszamy do jednolitej masy (tak żeby nie było grudek). Masę łączymy z wcześniej wymieszaną kaszą z pozostałymi składnikami. Nakładane łyżką placuszki smażymy na patelni na średnim ogniu, przekładając na drugą stronę tylko raz (ok. 4-5 minut z każdej strony).
 



1 komentarz: