środa, 14 maja 2014

Wegetariańska lasagne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jeżeli lubimy lasagne to zdecydowanie powinniśmy postawić na warzywną! Jest pyszna i nie jest tak ciężkostrawna jak ta z mięsem ;) No i przypuszczam, że jest mniej kaloryczna.










Składniki (porcja dla 3-4 osób)
ok.400-500g mrożonego szpinaku
1 cebula
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie (ok. 8-10 szt.)
ok. 100g serka typu feta (light)
2 ząbki czosnku
4-5 płatów makaronu lasagne - najlepszy to 100% semoliny (dowiedz się więcej co to jest semolina)

sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2-3 łyżki mąki orkiszowej typ 700
1 szklanka chudego mleka
szczypta soli morskiej, pieprzu i gałki muszkatołowej

1. Jeżeli mamy czas to mrożony szpinak wrzucić do miseczki i pozostawić do rozmrożenia. Jeżeli nie mamy czasu, wrzucić do garnuszka i na małym ogniu doprowadzić do rozmrożenia, co jakiś czas mieszając (zajmie to ok. 10min.)
2. Cebulę pokroić w kostkę, pomidory suszone na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię i na 2 łyżkach oleju (ja użyłam zalewy z suszonych pomidorów) podsmażyć cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie wrzucić pomidory. Podsmażyć całość jeszcze ok. 2 min., aż cebulka się ładnie zarumieni. Dodać rozmrożony szpinak, następnie gotować kilka minut na małym ogniu. Dodać ser feta, spróbować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Przygotować sos beszamelowy.
W rondelku na małym ogniu roztopić 2 łyżki masła, po czym dodać mąkę, mieszając do ich połączenia. Wlać szklankę mleka, przyprawić solą, pieprzem, gałką, następnie energicznie mieszać, aby wytworzyła się jednolita masa. Sos powinien się zagotować.
4. W małym żaroodpornym naczyniu (ja użyłam okrągłego o średnicy ok. 25cm, ale wygodniejsze jest prostokątne ze względu na kształt makaronu) nałożyć: na dno wlać 1/3 sosu beszamelowego, następnie makaron lasagne i farsz szpinakowy. Powtórzyć czynność i na wierzchu położyć makaron i polać resztą sosu beszamelowego.
5. Zapiekać bez przykrycia w nagrzanym piekarniku do 180st. C przez ok. 30-40 (aż się ładnie zarumieni na wierzchu). Dla pewności można wkłuć widelec czy na pewno makaron między warstwami jest miękki.


3 komentarze:

  1. Pyszna:)ja zamierzam zrobić szpinakowo-dyniową:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Tylko niestety na dynie jeszcze musimy poczekać

      Usuń
  2. Ja robiłam z dynią piżmową:)

    OdpowiedzUsuń