wtorek, 28 kwietnia 2015

Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem lazur

Pyszny wegetariański obiad, przygotowanie jest ekspresowe a efekt rewelacyjny. To jedno z tych dań, które zachwyca nie tylko smakiem ale i  swoją prostotą.  :)






Składniki:
makaron penne (u mnie kukurydziany) 300g
szpinak 250g
suszone pomidory 6 sztuki
kawałek sera lazur (połowa opakowania)
odrobina oliwy z oliwek
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić, odstawić.
Szpinak pozbawić łodyżek, wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelnię.
Dodać czosnek, dusić ok 10 minut.
Doprawić solą i pieprzem.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, dodać do szpinaku.
Ser pokroić w kosteczkę i dodać na patelnię na samym końcu.
Makaron układać na talerzach, nakładać gotowy szpinak z dodatkami na wierzch.






1 komentarz:

  1. Klasyka zawsze się sprawdza :D Jedna z moich ulubionych wersji podania makaronu :)

    OdpowiedzUsuń