środa, 15 lipca 2015

Wegańskie placki z soczewicy, papryki i cukinii

Placków wegetariańskich robiłyśmy już całe mnóstwo. Gorzej jednak z tymi wegańskimi, więc dziś wrzucamy przepis, w którym jajka zastąpione zostały siemieniem lnianym w proporcji 1 jajko, to 2 łyżki zmielonego siemienia z 3 łyżkami wody.

Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
1 cebula
1 średnia cukinia
1 łyżka posiekanego oregano
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
6 łyżek wody
1 szklanka mąki ryżowej
sól morska, pieprz

Dip :
Kilka suszonych pomidorów
Serek homogenizowany, w wersji wegańskiej można użyć jogurtu sojowego

Przygotowanie:
Soczewicę ugotować. Odcedzić i odstawić.
Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Papryką pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki zmieszać w misce. Dodać mąkę, sól, pieprz i oregano.
Siemię lniane wymieszać w wodą, dodać do całości.

Powstałą masę nakładać łyżką na patelnię i smażyć z dwóch stron.

Dip: Suszone pomidory pokroić na drobne kawałki, wymieszać z serkiem i doprawić solą i pieprzem.

Placki podawać z dipem.


Lekkie i szybkie dania na upalne dni

4 komentarze:

  1. serek homogenizowany nie jest wegański...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. natomiast same placki są, osoba na diecie wegańskiej może zrezygnować z dipu jako sugerowanego dodatku :)

      Usuń
  2. Placuszki wyjdą, jeżeli je upiekę? :)

    OdpowiedzUsuń