środa, 23 grudnia 2015

Ciasto marchewkowe z gorzką czekoladą i orzechami

... z nutą pomarańczy i przypraw korzennych. Jadłam wiele marchewkowych ciast, sama też piekłam kilka razy, ale to jest mistrzowskie! Oryginalny przepis, który przerobiłam na swoją wersję znalazłam na tej stronie.

























Składniki: 
4 marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
szklanka oleju
szklanka ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
1,5 szklanki migdałów
tabliczka gorzkiej czekolady
otarta skórka z połowy pomarańczy
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zmieszanych przypraw (cynamon, imbir, kardamon)
pół łyżeczki soli
+
opcjonalnie orzechy włoskie do ozdoby

Przygotowanie:
Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, migdały rozdrobnić za pomocą blendera, czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Jajka ubić z cukrem i stopniowo dodać olej. Następnie dodać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia.
Teraz czas na przyprawy, skórkę pomarańczy, orzechy i marchewkę.
Całemu procesowi towarzyszy włączony mikser, składniki należy dodawać stopniowo.
Ciasto wylać na blachę.
Można na wierzchu ozdobić orzechami włoskimi.


Piec w 180 przez 30-35 min w formie wyłożonej papierem do pieczenia.





1 komentarz:

  1. A to zabawne! Podobne ciasto jadłam wczoraj na klasowej Wigilii. :D

    OdpowiedzUsuń