sobota, 4 czerwca 2016

Szparagi z cukinią w sosie śmietanowym

Co roku wyczekujemy z utęsknieniem szparagów i za każdym razem staramy się nimi jak najbardziej nacieszyć. Dziś szybka propozycja obiadowa, czyli sos ze szparagami i cukinią, który możecie podać z ryżem, czy makaronem.




Składniki:
ryż brązowy (woreczek)
pęczek zielonych szparagów
1 cukinia
180g śmietany 18%
ząbek czosnku
łyżka oleju kokosowego bezzapachowego
świeży tymianek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cukinię pokroić na ćwierć talarki, szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze części.
Ząbek czosnku drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać cukinię i szparagi, dusić pod przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby dodać łyżkę wody.
Gdy warzywa zmiękną dodać śmietanę i przyprawy.

Podawać z ugotowanym ryżem.


Wegetariański obiad VII

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz